[...] odpowiedzi na pytanka. W zasadzie nasuwaja mi sie dwa 1. czy na masie pilnujecie kcal co do jednego np zapotrzebowanie jest 2500 rowne 2500 ma byc, pewnie nie dlatego pytam o margines bledu dodam ze nie licze warzyw 2.do smazenia omleta: smalec olej z oliwa razem oliwer czy oliwa sama Zmieniony przez - szczekacz w dniu 2015-11-30 17:49:20
Odnośnie tłuszczy chciałbym się upewnić: tłuszczowe nasycone to: wieprzowina, wołowina jednonienasycone to np oliwa wielonienasycone to np olej lniany Podążając moją dietą z 100g tłuszczy powinienem dać ~30g tłuszczy z mięsa, ~30g tłuszczy z oliwy i ~30g z ryby/oleju lnianego/tranu? Zmieniony przez - Myther w dniu 2015-06-02 13:48:28
Zawsze jem owsianke na mleku z bananem, albo omlet owsiankowy z kilku jaj na oliwie i okolo 1h po tym posilku ide cwiczyc (rano) No i dobrze, możesz też postarać się żeby posiłki były zbilansowane. W posiłku przedtrenigowym dobrze żeby były tłuszcze, dłużej będziesz syty, co za tym idzie więcej siły na porządny trening. Czyli np do tej owsianki [...]
Oliwe z oliwek mogę dodawać do każdej porcji ryżu aby wyrównać bilans ?? Czy za dużo oliwy nie dobrze? mówię o 30g w ciągu dnia. jak to tylko 30g to spoko, pamiętaj jednak, że tłuszcze to nie tylko oliwa i ich zbilansowanie jest bardzo ważne, jak i z warzywami pewnie smakowałaby lepiej niż z ryżem. ;-)
[...] Mógłbyś tez wrzucić rozpiskę z przykładowego dnia w formie zrzutu z PoTrenjngu Zrzut tak wygląda ponieważ zmieniam rodzaj mięsa,tłuszczu(zamiennie masło,makrela,orzechy,oliwa) zmieniam posiłki w zależności od dnia i tak sobie po prostu zliczam Staram się trzymać 210-230 B, w DT 100-110 T(w DNT nawet pod 140) Do tego oczywiście warzywa [...]
1. Jak odmierzyć małe ilości np. oleju? Nie chce mi się bawić w stawianie kieliszka na wagę i uzupełnianie go olejem. Później to myć, itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i [...]
[...] czy białka,wiem że trzeba tego i tego ale budżet się ogranicza bardzo.I będę musiał przeprowadzić uboga dietę, typu płatki owsiane, kasza gryczana, jajka i czekolady, dżemy, naleśniki, oliwa. Ale mając uboga dietę będę dobijal te 4 tys kcal, za to nie będę miał odpowiedniej ilości protein to co z tego wyjdzie? Dodam wiek 20, waga 88.700
Czy źródłem tłuszczy może być tylko oliwa ? Ciężko z kasa, na inne tłuszcze. Orzechy drogie. Mięso, jaja, olej kokosowy, wiórki kokosowe, pestki z dyni są tańsze lub w cenie oliwy.
zastanawia mnie też, gdy liczymy sobie diete i np do usmazenia nalesnika uzywamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, to wliczamy tą oliwe do bilansu, ale czy rzeczywiscie tak jakby cala ta oliwa znajdzie sie w naleśnikach i zjemy te całe kalorie z 2 łyżek stolowych i cały ten tluszcz?
1. Co sądzicie o dodawaniu odżywki białkowej do masy na pankejksy? Chodzi mi o kwestię obróbki termicznej. 2. Jak to jest z oliwą i jej (nie)odpornością na temperaturę? Wiem, że najlepiej dodawać ją po obróbce termicznej. Dużo tracę, jeśli dodaję ją po przygotowaniu, a potem w pracy podgrzewam to w mikrofali (ale lekko, żeby tak ledwo ciepłe [...]
jeszcze tu dodam posta, takie pytanie: Pił/jadł ktoś któryś z tych olei lnianych, bo na alegroszu takie majo, są jeszcze w plastiku ale to chyba nie raczej? Chodzi mi tu o smak, bo najtańsza oliwa różni się od tej ciut droższej. /SFD/Images/2015/6/16/a8c7bb9619f7464fab36a79ff2b444d9.jpg
[...] posta, takie pytanie: Pił/jadł ktoś któryś z tych olei lnianych, bo na alegroszu takie majo, są jeszcze w plastiku ale to chyba nie raczej? Chodzi mi tu o smak, bo najtańsza oliwa różni się od tej ciut droższej. Olej lniany powinien być przechowywany w lodówce, nie będzie prościej iść do apteki kupić? Będziesz miał pewność że jest tam to co ma [...]
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś grila bo mi się nudzi mięso z patelni :D coś możecie polecić i czy na takim grilu tylko pam czy może być jakaś oliwa?
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś grila bo mi się nudzi mięso z patelni :D coś możecie polecić i czy na takim grilu tylko pam czy może być jakaś oliwa? http://www.sfd.pl/SPRZ%C4%98TY_KUCHENNE__POLECAM_%2C_NIE_POLECAM_-t1071120.html
tak tak,potwierdzam ten rzepak np w lidLu jest igła,anubis też mi go doradził i używam na przemian z lnianym,w samaku jak na moje dużo lepszy niż oliwa, a lniany tylko na zimno,np do sałatek twarogów.
Co wg ciebie najlepiej zjesc po nim i dlaczego? Przecież wszyscy Ci powtarzają, zbilansowany posiłek składający się z białka węgli i tłuszczy. Może to być kura, ryż, brokuł, oliwa.
Witam chce wyeliminować całkowicie nabiał diety; Czyli wyrzucić twaróg z oliwą przed snem i zastąpić to jajkami na miękko. Może być taka zamiana ? oczywiście po za tym dokonam pare zmian w diecie (dodam orzechy laskowe jako źródło jednonasyconych zamiast oliwy) itp.
To w takim razie jak wygląda optymalne połączenie źródeł tłuszczu dla ektomorfika 20 lat z zapotrzebowaniem ok 80-100 g tłuszczu dziennie? ps. Jeśli można chciałbym też usłyszeć zdanie DOMERA, ponieważ na forum znalazłem tematy, w których twierdzi, że oliwa jest obowiązkowa. Zmieniony przez - norbi961 w dniu 2015-11-27 15:40:27
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
To jako uzupełnienie kalorii zamiast tych ziemnych i włoskich (bo ziemne zmiksuje i jakoś przełknę, z włoskimi jest problem) moze być nie wiem, oliwa z oliwek ??? Ktoś juz mi tu psiał że codzienne jej spożywanie np. w dawach 50ml dziennie nie jest szkodliwe. Oliwa jest ok... ale jakaś pulę omega-3 też musisz dostarczyć z diety. Są też inne metody [...]